קומפוזיציה בצילום.

קוֹמְפּוֹזִיצְיָה היא תוצר היחסים בין אובייקט לבין מסגרת היצירה האמנותית, וכן בין האובייקטים השונים בתוך היצירה. הקומפוזיציה היא אמצעי מבע דומיננטי בכל תחומי האמנות החזותיים, במוזיקה, בקולנוע ובאמנויות הבמה. בבחירת הקומפוזיציה ממקם היוצר את האובייקטים ביצירה על מנת לכוון את האדם שנחשף ליצירה לנושאים מרכזיים ביצירה. למשל, אובייקטים היוצרים קווים ישרים, אלכסוניים או גליים יכולים לשמש על מנת להוביל את העין למוקדים מרכזיים בציור ובצילום. פירוש המילה קומפוזיציה הוא מיקום-יחד (com-position). (מתוך וויקיפדיה)
בשיעור האחרון עשינו עוד צעד בהכרת השפה הצילומית וראינו כיצד ניתן להעזר בקומפוזיציה בבניית הפריים שלנו. אמנם אין כללים קבועים בצילום, אבל יש קווים מנחים אשר לעתים קרובות יכולים לעזור לנו לשפר את האיכות ואת הרושם שיותירו הצילומים שלנו.
כמו הרבה דברים ברשת, גם לנושא זה קיימים מאות ואלפים של מאמרים, אחד מהם שאת הנקודות שבו הבאתי לכם כאן בקצרה, נמצא כאן.

 

“חוק השלישים” (או: אל תמרכזו)
תארו לעצמכם את התמונה שלכם מחולקת לתשעה חלקים שווים על ידי שני קווים אנכיים ושני קווים אופקיים. נסו למקם את האלמנטים החשובים בתמונה שלכם לאורך שורות אלה, או בנקודות בהם הם מצטלבים. הדבר מוסיף איזון ועניין בצילום. חלק מן המצלמות (לרוב הקומפקטיות) מציעות את האפשרות להצגת כלל השלישים על מסך ה- LCD, מה שהופך אותו אפילו קל יותר לשימוש.
מגדלור באקוריירי (איסלנד). צילום: Trey Ratcliff
איזון אלמנטים
הצבת הנושא העיקרי שלכם מחוץ למרכז כמו ב”חוק השלישים” למשל, יוצרת צילום מעניין יותר, אך הדבר יכול להשאיר חלל בסצנה שעלול לגרום לפריים להרגיש ריק. כדאי לאזן את “המשקל” של הנושא העיקרי בתמונה, ע”י הכללת עוד אובייקט בעל חשיבות פחותה, בכדי למלא את החלל.
צילום: Shannon Kokoska
קווים מובילים
כאשר אנחנו מסתכלים בתמונה, העיניים שלנו נמשכות באופן טבעי לאורכם של קווים. אם נשקיע מחשבה כיצד למקם את ה’קווים’ בפריים שלנו, נוכל להשפיע על הדרך שבה הצופה יביט בתמונה; למשוך אותו אל תוכה, להוליכו אל הנושא, או לגרום לו “לטייל” בתמונה.
ישנם סוגים שונים של קווים להם כדאי לשים לב – ישרים, אלכסונים, מפותלים, זיגזג, רדיאלים וכו’. כל אחד יכול לשמש בכדי לשפר את הקומפוזיציה של הצילום שלנו.
הכביש מוביל את העין לאורכה של התמונה. צילום: Pierre Metivie
נסו להכניס אל תוך הפריים את מה שהאובייקט המרכזי מסתכל אליו, המקום אליו הוא הולך, או כיוון התנועה שבפריים, אבל אל תעשו הפוך.
מיקום האובייקט בתמונה כך שנראה לאן ועל מה הוא מתבונן.
סימטריה ודפוס
אנחנו מוקפים צורות סימטריות ודפוסים שונים, אם טבעיות ואם מעשה ידי אדם. סימטריה ודפוס קבוע (pattern), יכולים ליצור קומפוזיציות המושכות מאוד את העין, במיוחד במצבים בהם הן לא צפויות. עוד דרך מצוינת להשתמש בהם היא לשבור את הסימטריה או את התבנית. מה שמציג את “המתח” ואת מוקד הסצנה.
שבירת התבנית בכדי להדגיש את הנושא. צילום: REUTERS/Paul Hanna
נקודת מבט
לפני צילום הנושא, כדאי לקחת את הזמן ולחשוב מהיכן נצלם אותו? לנקודת המבט שלנו יש השפעה גדולה על הקומפוזיציה של הצילום שלנו, מה שיכול מאוד להשפיע על המסר וההרגשה שהתמונה שלנו משדרת. חוץ מגובה העיניים, חשבו על לצלם מלמעלה, מלמטה, מן הצד, מאחור, ממרחק רב, מקרוב מאוד וכן הלאה.
נקודת מבט קצת שונה על העיר. צילום: גיגה פרקול
רקע
כמה פעמים צילמתם פריים שחשבתם שיהיה תמונה גדולה, רק כדי לגלות כי התמונה הסופית חסרת אימפקט מאחר והנושא התערבב עם הרקע העמוס?
לעין האנושית הבחנה והפרדה מעולה בין אלמנטים שונים בתמונה, בעוד למצלמה יש נטייה לשטח את החזית ואת הרקע, מה שיכול לעיתים קרובות להרוס צילום שיכל להיות מוצלח. למרבה המזל בעיה זו היא בדרך כלל קלה לטיפול בזמן הצילום: כדאי לחפש רקע לא פולשני ולכוון את עצמנו כך שהוא לא יסיח או יגרע מן הנושא.
בחרו ברקע שלא מסיח את תשומת הלב מהנושא.
עומק
מאחר והצילום הוא מדיום דו מימדי, עלינו לבחור בקפידה את הקומפוזיציה שלנו כך שתעביר את תחושת העומק שהייתה במקום בפועל. אפשר ליצור עומק בתמונה על ידי הכללת אובייקטים בקדמת הפריים, במרכזו וברקע (אופק). טכניקה נוספת לקומפוזיציה שכזו, היא חפיפה מכוונת של אובייקט אחד עם האחר –  העין מזהה באופן טבעי כי אלו הן שכבות שונות, עושה ‘עיבוד’, מפרידה אותם ויוצרת תמונה עם עומק נוסף.
בניית עומק בפריים ע”י הכנסת שכבות שונות של הרים. צילום: Jule Berlin
מסגור
העולם מלא באובייקטים שיוצרים מסגרות טבעית מושלמות, כגון עצים, קשתות וחורים. על ידי הצבתם בקצוות הפריים או סביב הנושא, נוכל לבודד אותו מן העולם החיצון. התוצאה היא תמונה ממוקדת יותר אשר מושכת את העין באופן טבעי עד לנקודת העניין העיקרית.
שימוש במסגור טבעי
חיתוך
לעתים קרובות צילום יאבד מן העוצמה שלו מאחר והנושא העיקרי הוא כה קטן והולך לאיבוד בין העומס והפרטים הרבים שסביבו. על ידי חיתוך “צפוף” (הדוק) סביב הנושא, נוכל לנטרל את ה”רעש” שמייצר הרקע ולהבטיח כי הנושא יקבל את מלוא תשומת הלב של הצופה.
חיתוך אלמנטים לא רצויים, מבטיח את תשומת ליבו של הצופה אל הנושא. צילום: Hien Nguyen
הצונאמי הדיגיטלי, שיחרר אותנו מטרדת עלויות סרטי הצילום או כמות התמונות המוגבלת שבסרט. כתוצאה מכך, התנסויות שונות בקומפוזיציה של התמונות שלנו היא אפשרות זמינה ומיידית; אנחנו יכולים לצלם כמות רבה של תמונות ולמחוק את הלא-רצויות ולנצל את הדיגיטלי הזה לניסיונות והתמודדויות שונות שלנו עם הקומפוזיציה בשעת הצילום ואף לאחריה.
נסיונות חיתןך שונים בפוטושופ.

 

2 מחשבות על “קומפוזיציה בצילום.”

כתיבת תגובה