אחד הדברים הכיפיים במצלפונים של הדורות האחרונים, הוא מערך הצילום מרובה העדשות.
לא עוד צילום בזוית ראיה יחידה או זום דיגיטלי שבהרבה מהמקרים לא עושה טוב לתמונה , אלא מגוון אפשרויות לצילום שלנו.
רוב המצלפונים מכילים עדשת נורמל [X1] עדשה אולטרא-רחבה [X0.5] ובדגמים רבים גם עדשת טלה (Tele) בטווחים של X2, X3 ואף יותר.
מאחורי כל עדשה שכזו, נמצא חיישן תמונה שונה, כך שלמעשה מדובר במערך מצלמות יותר מאשר “מערך עדשות”
כדי להפיק את המקסימום ממערך הצילום, חשוב להכיר כמה פרטים שיכולים להשפיע על איכות הצילום שלנו כאשר אחד מהם, הוא מפתח הצמצם של כל אחת מהעדשות. צמצם (Aperture) הוא החריר בעדשה, שדרכו נכנס האור ופוגע בחיישן הצילום. חיישן הצילום ממיר את האור למטען חשמלי וכך בעצם נוצר הקובץ הדיגיטלי של התמונה שלנו.
כאשר מפתח הצמצם גדול יותר (חריר גדול) יותר אור יכול להכנס וכאשר מפתח הצמצם קטן יותר (קריר קטן) פחות אור יכול להכנס מבעד לעדשה.
למה חשוב לנו לדעת את זה?
בשעות היום יש די והותר אור, מה שלא באמת מגביל אותנו בצילום שלנו. בשעות החשיכה, במקומות סגורים ובבית בשעות הערב, אין את אותה כמות האור ואיכות התמונות שלנו עלולה להפגע.
בדרך כלל העדשה הראשית של המצלפון – עדשת ה X1, היא העדשה עם מפתח הצמצם הגדול ביותר ואילו עדשת הטלה היא זו עם הצמצם הסגור ביותר במערך הצילום.
חוקי אצבע
צילום – Photography – משמעו “רישום באור”. כאשר אין מספיק אור איכות הצילום שלנו נפגעת.
אז מה אפשר לעשות אם אין לנו מספיק אור ושימוש במצב לילה עדיין לא רלוונטי לשעת הצילום?
זום ברגליים
אם אנחנו מצלמים במקום חשוך, ברחוב או אפילו בבית והתמונה שלנו יוצאת ” מרוחה” או “רועשת” (גרעינית), כדאי לוותר על שימוש בעדשות השונות ולהצמד לעדשה הראשית שיכולה לקלוט יותר אור.
צריכים יותר “זום”? התקדמו כמה צעדים.
זום בחיתוך
למי מכם שיש אפשרות לצלם ברזולוציה גבוהה כמו 48/64/108 מגה פיקסל וכדומה ודאי יודע כי תמונת הרזולוציה הגבוהה מצולמת לרוב ע”י העדשה הראשית במערך – ה X1 – שלה מפתח הצמצם הגדול במערך. במקום ללא מספיק אור, עברו לצלם ברזולוציה הגבוהה של העדשה הראשית וחיתכו פנימה לאחר מכן.
עומק שדה
לצמצם יש עוד תפקיד חשוב בצילום (פחות בצילום בסלולר) ואתם מוזמנים ללמוד עליו כאן.
מוזמנים לנסות ולשתף בהשוואות ובתוצאות שלכם.